Udstillingen ’Isen omkring Grønland’ er blevet til efter flere Grønlandsrejser i årene 1999 til 2014. På vestkysten har Ole Søndergaard besøgt Ilulissat og Uummannaq og boet i telt inderst inde i Uummanaqfjorden på en nunatak mellem Store gletsjer og Lille gletsjer som er de mest produktive gletsjere i verden.

På østkysten har Ole Søndergaard været sejlende fra Danmarkshavn, langs Store Kolderwey og ind i Kejser Frans Joseph Fjorden og Kong Oscars Fjord for til sidst at slutte i Scoresbysund. Herfra hans akvareller.

Det er især isbjergenes formationer og farver, der har fanget Ole Søndergaards blik. I de tusindvis af mennesketomme kilometer, der omkranser Grønland, får isbjergene deres helt eget liv. I et lys der giver en mulighed for at se ekstremt langt – op til 140 km’s sigtbarhed flyder de rundt som eventyrlige monumenter af næsten ubeskrivelig skønhed og bliver på en måde til levende fortællinger, som kun fantasien sætter grænser for.

Ole Søndergaard  har altid været fascineret af naturens mangeartede udtryk; med penslen har har forsøgt at indfange alt fra skyer til bjerge, fra bølger til brændinger. Denne udstilling er dedikeret isbjergene.

Ole Søndergaards fascination fremgår tydeligt af billederne. Bag fascinationen af den storslåede grønlandske natur, er han med rejserne blevet vidne til en hastig forandring af isbjergenes mængde og gletsjernes indskrumpning. Med de klimatiske forandringer vores tid bærer præg af, er det bekymrende, at den virkelighed akvarellerne er et udtyk for, i skræmmende grad er ved at smelte bort.