02/07/2024 0 Kommentarer
Vaccineret med og mod ånd
Vaccineret med og mod ånd
# Byen & Præsten
Vaccineret med og mod ånd
I løbet af de sidste par år er de fleste af os blevet en hel del klogere på virus, epidemier, immunitet og vacciner. Vidste man det ikke i forvejen, ved vi nu, at vacciner virker ved indsprøjtning af en lille smule af det normalt sygdomsfremkaldende virus. Herved aktiveres immunsystemet, så kroppen danner antistoffer mod den pågældende sygdom.
Det samme mente digteren, præsten og politikeren N.F.S. Grundtvig, man skulle gøre med fænomenet ånd: Give alle en overkommelig dosis af det, så folk blev immune overfor det alt for åndfulde og svulstige. Det lyder måske lidt mærkeligt, men mon ikke de fleste kender til at møde mennesker, der i den grad er blevet grebet af ånden i en eller anden sammenhæng, at de ikke rigtigt er til at holde ud at være sammen med. En overdosis af ånd, kan også blive direkte farlig, hvis det fx er store forsamlinger, der bliver optændt af den samme ånd og forført i en retning, der er ødelæggende for fællesskabet eller for den enkelte.
Samtidigt var Grundtvig helt vild med fænomenet ånd og mente, at ånd er lige så uundværlig for hele mennesket, som åndedrættet er det for kroppen. Blot i passende doser – og her var han især vild med den dosis, man får ved at synge sammen. Her smelter åndedræt og ånd sammen. Både når man synger selv, og ikke mindst når man synger sammen med andre, kan man blive åndeligt opløftet
I 2022 er det 150 år siden, Grundtvig døde. Det vil blive markeret på forskellig vis året igennem. Han blev 89 år, og lige til sin død i 1872 var han præst ved Vartov kirke. En del af sine sidste år (1860-68) boede han sammen med sin tredje hustru, Asta Krag Juel Vind Frijs, på lystejendommen Christianshvile, der lå i området, hvor Grundtvigsvej nu ligger. Christianshvile havde været ejet af hofbogtrykker Bianco Luno, der byggede en oprindelig gård om til et landsted. Ejendommen blev revet ned i 1906, da Henrik Steffens Vej blev anlagt. Som ung enke på 31 år opsøgte Asta Krag Juel Vind Frijs i 1857 Grundtvig som sjælesørger. Han var selv blevet enkemand tre år tidligere og var alene med en fire år gammel søn. Asta var velhavende og i 1859 købte hun Christianshvile. Grundtvig kaldte stedet ”Gladhjem”, fordi det både blev ramme om en sammenbragt storfamilie, og et gæstfrit og inspirerende samlingssted for mennesker, der bidrog til udviklingen af Grundtvigs tanker – herunder betydningen af ånd i rette doser.
Helle Krogh Madsen, sognepræst i Frederiksberg Sogn
Kommentarer