Du holder et medmenneske i hånden

Du holder et medmenneske i hånden

Du holder et medmenneske i hånden

# Byen & Præsten

Du holder et medmenneske i hånden

Linda Herzberg bor i stueetagen i min opgang. Linda er jøde, har været tæt på Bent Melchior, og har som repræsentant for det jødiske samfund deltaget i FN's generalforsamlinger. Hun kæmper for menneskerettigheder, antidiskrimination og minoriteter - og hun arbejder som brobygger i religionsmødet med jøder og muslimer.

En aften ringede Linda på min dør, for at udtrykke sin solidaritet, da der havde været et attentat mod kristne, og vise mig sin medfølelse da hun vidste, at jeg var kristen og præst. Hun undrer sig over, at kristne minoriteter bliver forfulgte verden over og synes, at vi kristne burde vågne op og kæmpe mere for vores kristne søstre og brødre.
Til et standup show gik Linda i rette med Omar Marzouk, idet hans jøde-vittigheder gik over grænsen, og var dybt sårende, hvilket fik ham til at ændre sine holdninger. Hun har også fået "klø" for at forsvare muslimer, f.eks. da hun gik i rette med Mogens Glistrup, fordi han talte nedsættende om muslimer.  "Vi er nødt til at modsige hadtale og fordomme, for hvis det forbliver uimodsagt, sker der præcis det som skete med min far" fortæller Linda. Han flygtede fra Tyskland i 1939 efter Krystalnatten, og næsten hele Lindas familie blev udryddet i Auschwitz . De er kun 4 tilbage ud af en stor familie. Det har lært hende ikke at holde mund og ikke blot at kigge på.

Linda deltog i et jødisk-muslimsk netværksmøde i Bruxelles, og det blev en øjenåbner for hende. 25 muslimer og 25 jøder skulle i et mørkelagt rum lave mad og spise sammen. I mørket holdt de hånd og brugte hinandens hænder til at lave mad. Det var et medmenneske, de holdt i hånden - det var en jøde eller en muslim. Herefter oprettede de jødisk-muslimsk netværk, der blev til en jødisk-muslimsk kvindegruppe.

"Det er ligegyldigt, hvad du tror på - det er i mødet med den anden, at dine fordomme forsvinder", siger Linda. Vi har alle en snert af fordomme, og vi ved, hvad det kan føre til, hvis vi ikke er med til at nedbryde og forebygge. Derfor er Linda også frivillig menneskebog på menneskebiblioteket sammen med ca. 150 andre menneskebøger. Man låner f.eks. en jøde, og i løbet af samtalen udfordrer man sine egne fordomme og stereotyper.

Linda tror på det multikulturelle samfund, men hun har også set hvordan det gik i Kosovo og Rwanda. Der er gået generationer foran os, der har skabt det Danmark, vi har i dag og vi er heldigt stillede i forhold til andre lande. Vores værdier, vores samfund er bygget på de kristne værdier men der er så meget, vi har smidt væk. Vi har ofte glemt, hvorfor Danmark er blevet til hvad det er. Linda kæmper utrætteligt selvom hun godt kan blive træt. Uanset om det er forgæves eller ej, så kan hun se sig i spejlet og sige: ”Jeg prøvede”!

Sognepræst Bettina C .Tranberg, Sct. Lukas kirke

Du vil måske også kunne lide...

0
Feed